måndag 28 januari 2008

Arg och förbannad igen

Senaste veckan har jag hört tre olika femmisar som fått problem med sina gynekologer. Alla tre har precis kommit igång och behöver verkligen bemötas med respekt och pepp, inte bara motgångar.

Gynekologer som tidigare har varit hyfsat välvilligt inställda säger nu att NEJ, de kan inte göra VUL (vaginalt ultraljud) på högkostnadsskyddet, inte heller kan de skriva ut IVF-medicin eller inseminationshormoner som de tidigare utlovat. Fattar inte vad som har hänt, men det gör mig rädd och arg. Det ryktas i vår lilla grupp om att det varit någon gyn-konferens som har diskuterat nya riktlinjer. Vi är redan utsatta, vi finansierar våra behandlingar utomlands eftersom vi vägras hjälp i Sverige, varför göra det ännu svårare för oss?

Argumenten mina femmissystrar har fått är så flummiga att det knappt går att återge dem; en gynekolog sa ungefär så här: Kan inte behandla dig för att du går till en barnmorskeklinik (gällde insemination i Danmark), när du går till en barnmorskeklinik finns det ingen behandlande läkare och alltså kan jag inte hjälpa dig härifrån. Samtidigt är det jättebra att du har valt en barnmorskeklinik så att du kan få en donator med ID-release, då blir det som om du hade gjort det i Sverige*. Läkarklinikerna är ju bättre eftersom de är just läkare, men de får bara använda anonyma donatorer och sånt tycker vi INTE om här i Sverige.

Men för faan, hjälp oss i Sverige då istället. Ska det vara så svårt att se att det här är galenskap. En annan kvinna som skulle börja med IVF nu i januari fick ett mail från sin gynekolog att han inte kunde översätta hennes recept som han hade lovat. Det skiljer över 12 500 kr om man går till apoteket med ett danskt recept eller ett svenskt recept på högkostnadsskyddet. Om man inte råkar vara skriven i Skåne och hämtar ut det på rätt apotek, då översätts det nämligen med automatik.

Jag blir galen, det här är orättvist, rättsvidrigt och helt godtyckligt. Om några politiker och gynekologer läser här, så snälla, tänk och agera snabbt. Vi kan inte ha det så här. Ska alla singlar skriva sig i Skåne för att få hjälp?

* I Sverige är det bara tillåtet med sk öppna donatorer/donator med ID-release, vilket betyder att barnet kan ta reda på donatorns identitet är barnet fyller 18 år. I Danmark är det förbjudet för läkare att använda annat än helt för alltid anonyma donatorer. Ett kryphål i lagen gör att barnmorskor kan inseminera med ID-release. All IVF i Danmark är alltså med anonyma donatorer eftersom det bara är läkare som kan göra IVF. I Finland är lagen som i Sverige, endast öppna/ID-release donatorer är tillåtna. Förvirrande frusterande djungel.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jaa, vad sjutton ska man säga. Är glad att du tar upp det. Börjar själv tappa orken att kämpa. Snacka om dubbelmoral. Och hur kan det bli mer lagligt om de gör det utanför högkostnadskortet?

Anonym sa...

Hejsan Nylsa!

Snubblade över din blog och är nu väldigt upprörd över hur svenska gynekologer bemöter femmisar. Någonting måste hända.
Vad är EU till för egentligen? Samarbete eller motarbete? Undras om man kan skaffa en läkare på egen hand i Danmark. De svenska gynekologerna sa väl inget om att läkaren måste vara knuten till en barnmorskeklinik? Huvudsaken är väl att denna läkare är gynekolog.

Kaica, som nu surfar iväg och snokar reda på vad senaste nytt på gynfronten.

Anonym sa...

utmanad!